Kulturno-umjetnička sekcija Društva


Ova sekcija sudjeluje u pripremama izložbi i kulturnih zbivanja, koja predstavljaju japanske umjetnike u Hrvatskoj te promiče kulturnu suradnju Hrvatske i Japana. Okviri za rad ove Sekcije postavljeni su pod vodstvom prve voditeljice, gospođe Zvjezdane Vlahović-Fujimura.
Kulturno-umjetnička sekcija povezuje rad ostalih sekcija kroz skupne i samostalne izložbe, javne nastupe i predavanja te time aktivnosti u pojedinim sekcijama čini dostupnima javnosti. Ova sekcija je svojevrsni "servis" Društvu, ostalim sekcijama i pojedincima u realizaciji kulturno-umjetničkih sadržaja. Sekcija organizira samostalno, ali i s ostalim suradnicima, povremene prigodne i slobodne akcije, izrađuje pozivnice, informira pisane i elektroničke medije o događajima koje organizira HJKGD. Iskustvo koje smo stekli u dosadašnjem radu želimo iskoristiti za promicanje hrvatske tradicijske baštine i kulture u Japanu. U Hrvatskoj nam je pak želja da određene prigodne akcije budu paralelno prikazane, tj. s dva pristupa - japanski i hrvatski. Dobar primjer za to je izložba jaslica na tradicionalan hrvatski način i izložba jaslica u origami tehnici. Takva izložba održana je uoči Božića 2002. u knjižnici "Voltino" i u suradnji s Origami sekcijom.
Akcije koje je ova sekcija dosad organizirala pomogle su u popularizaciji i promidžbi našeg Društva. Neke od njih su:
• U realizaciji "Dana japanske kulture" u Karlovcu (20-21. ožujka, 2003.) veliki dio organizacijskih poslova obavila je upravo ova sekcija. Posebno nas veseli što je u Gradskoj knjižnici u Karlovcu održana izložba, predavanje i radionica origamija i večer haiku poezije.
• Ideja za "Japansku večer" u Kulturnom centru, Centar Kaptol, 25. studenog, 2003., pokrenuta je u ovoj sekciji, koja je i tom prigodom ponovno povezala većinu naših sekcija, ali uključila i pojedine umjetnike, ljubitelje Japana. Zahvalni smo hrvatskoj etno-umjetnici Dunji Knebl i uglednom profesoru Vladimiru Devidé koji su na ovoj večeri bili gosti izvođači. Ovakva velika događanja nužna su kako bismo mogli pružiti što više informacija zainteresiranim pojedincima i institucijama.
• Kakizome ili Prvo pisanje kaligrafije u godini je akcija koju smo realizirali u siječnju, 2004. u knjižnici "Tin Ujević" u Zagrebu.

Budući planovi:
• Organizacija Dana japanske kulture u Zadru, u ožujku ove godine
• Priprema programa obilježavanja Dana prijateljstva gradova Kyota i Zagreba, koji su ujedno i godišnjica osnutka HJKGD
• Organiziranje predavanja "Moj doživljaj Japana" s pojedincima koji su putovali u Japan i žele te svoje utiske podijeliti s nama
• Planiramo izložbu uz suradnju Nenada Vertošek (Sportska sekcija) koji nam za tu prigodu ustupa vlastitu zbirku čestitaka i maraka iz Japana

Voditeljica sekcije je Prof. Zdravka Slišković, Voditeljica knjižnice "Voltino"