2007

 

  Društvo je 2007. godinu započelo sudjelovanjem u organizaciji „Koncerta prijateljstva“ koji je održan u Velikoj dvorani Hrvatskog glazbenog zavoda, Gundulićeva 6, na dan 8. ožujka 2007. godine: Maria Loidl, sopran Sandra Hrašćanec, mezzosopran Naoko Mori, klavirska pratnja.

  Izvedena su djela: H. Sugiyama, T. Rentaro, I. Tatsuko, K. Hirai, D. Pejačević, I. Lang, I. Zajca, R. Stolza, F. Lehara, A.Kabilja, A. Steinbachera, kao i popularne bečke (Wiener Lied) i zagrebačke popevke.

  Svečani pokrovitelj koncerta bilo je Japansko veleposlanstvo u RH, a omogućili su ga Gradski ured za kulturu grada Zagreba, Austrijski kulturni forum, Grad Beč te Hrvatsko-japansko kulturno i gospodarsko društvo. .

   

  23. veljače 2007. godine, na poziv predsjednika Parlamentarne skupine hrvatsko - japanskog prijateljstva dr. Tonči Tadića, Krešimir Rajki je u ime Društva u Saboru predstavio projekt "Tisuću ždralova iz Hrvatske za Hirošimu" u sklopu kojeg je u Hirošimu u Japan.

   

 • Projekt „Tisuću ždralova iz Hrvatske za Hirošimu“ nastavljen je 2007. godine održavanjem radionica izrade papirnatih ždralova s profesorima i učenicima osnovnih škola u Vukovaru, Bjelovaru, Sisku, Šibeniku, Kninu, Murteru, Pirovcu, Unešiću, Čiovu, Božjakovini, Đakovu, Karlovcu i Rijeci koje su održali članovi društva Dragica Jedvaj, Dragutin Gerić, Krešimir Rajki, Jadranka Vuković te Akiko Nishimoto-Damjanović te sami profesori koji su pohađali radionice.
  U nedjelju 10. lipnja 2007. godine na Cvjetnom trgu održano je okupljanje svih origami ždralova koje su izradili učenici Osnovnih škola kao i radionica za građane čiji su ždralovi zajedno s ostalima postavljeni ispod Spomenika mira u Parku mira u Hirošimi u Japanu.

  13. srpnja 2007. godine u Župi Sv. Josipa na Trešnjevci u Zagrebu, održan je svečani ispraćaj ždralova, kao i molitva i Sv. Misa za hrvatski i japanski narod i mir u cijelom svijetu kojoj su prisustvovali prijatelji Društva, predstavnici Veleposlanstva Japana u RH, Lejdi Oreb i saborski zastupnik dr.sc. Tonči Tadić.

  Dana 6. kolovoza 2007. godine održana je svečana Ceremonija mira u Parku mira u Hirošimi, kojoj je prisustvovao i član društva Davor Margetić. Tom prilikom, Davor Margetić je ispod spomenika Sadako Sasaki postavio tisuću origami ždralova koje su izradili učenici osnovnih škola iz Hrvatske.

   

  Zahvaljujući suradnji s Hrvatsko-japanskim poslovnim centrom (Croatia Business Centre) te Udrugom za međunarodnu kulturnu razmjenu (International Cross-cultural Exchange Association -ICEA) iz Tokya, društvo je početkom prosinca, u Zagrebu ugostilo profesoricu Noriko Sakamoto. Tijekom dvanaestodnevnog boravka u Hrvatskoj, Noriko Sakamoto bila je smještena u obitelji članice Ane Lapčević. Tom prilikom, za članove društva Noriko je održala četverodnevnu radionicu iz osnova japanskog jezika.

   

  11. prosinca 2007. godine u Tribini Grada Zagreba na Kaptolu, Društvo je u suradnji s Poljskom kulturnom udrugom "Mikołaj Kopernik" iz Zagreba organiziralo Hrvatsko-japansko-poljsku večer koje su uveličali i Davorin Mužinić i Tatjana Blaž.